Hoe kan ik mijn nachtrust verbeteren?
Waarom is je nachtrust belangrijk?
Slaap is een van de meest essentiële herstelmechanismen van het menselijk lichaam en een puzzelstukje in de zoektocht naar een optimale gezondheid. Een slaaptekort kan dan ook een negatieve invloed hebben op verschillende fysieke en mentale aspecten zoals je gewicht, meerdere cognitieve functies, maar ook je mentaal welzijn kan hier onder lijden. Neem nu topsporters zoals Lebron James of Roger Federer. Hun vooruitgang steunt voornamelijk op drie pijlers, zijnde: training, voeding en voldoende rust. Roger Federer gaf ooit aan gemiddeld 10 à 12 uur te slapen enkele dagen voor zijn wedstrijden. Bovendien kiezen topsporters geregeld na hun training of tussen trainingen door voor een ‘powernap’. Dit om zowel fysiek als mentaal in topvorm te zijn en te blijven. Een belangrijk aspect dat gepaard gaat met voldoende nachtrust is gewichtscontrole. Het is een wetenschappelijk feit dat voldoende nachtrust een haast even grote rol inneemt dan gezonde voeding en voldoende beweging. Onderzoek toont aan dat slaaptekort kan leiden tot het ontwikkelen van bepaalde hormonen die de eetlust stimuleren. Je gaat zoals ze het noemen ‘emotioneel eten’. Hierbij raak je eerder gericht op korte termijn verzadiging. Waarbij je enkel gefocust bent op de voordelen van lekker en snel eten en minder op de nadelen die hiermee gepaard gaan. Met als resultaat dat je meer calorieën per dag gaat innemen en bijgevolg je gewicht zal toenemen. Bovendien heeft voldoende nachtrust ook een grote invloed op vele andere aspecten van de hersenen. Zoals bijvoorbeeld de cognitieve functies, concentratie, productiviteit en algemene prestaties. Een gebrek aan voldoende slaap zal een negatieve invloed hebben op bovenstaanden. Bovendien zijn ook het probleemoplossend vermogen en het geheugen sterk afhankelijk van onze nachtrust. Tot slot kan een slaaptekort of een onstabiele nachtrust ook leiden tot emotionele instabiliteit. Je voelt je moe, bent minder alert, je reageert irrationele en bent vaak ook sneller geïrriteerd. Deze emotionele instabiliteit is ook vaak gekoppeld de symptomen in de vorige paragraaf.
Over de ideale duur van eenieder zijn slaap vallen echter wel geen uitspraken te doen. Deze is persoonlijk, voor jou kan dit 8 uur zijn terwijl voor je buurman, broer of klasgenoot 6 à 7 uur voldoende is.
Wat kan ik doen om mijn nachtrust te verbeteren?
Ontspan minstens een uur voordat je gaat slapen.
Beperk je beeldschermtijd tot ten laatste 1 uur voor bedtijd.
Structuur is belangrijk, probeer elke dag rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan.
Vermijd cafeïne na de middag, cafeïne blijft 6u in je lichaam circuleren en het kan je melatonine productie in de hersenen doen dalen. (Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in ons slaap- en waakritme en zorgt ervoor dat we slaperig worden)
Verminder je alcohol gebruik, alcohol zorgt er echter voor dat je in een minder diepe slaap terechtkomt.
Hou je kamer koel (17-19°C) dit kan je lichaam helpen om lichaamstemperatuur licht te doen dalen, waardoor je sneller in slaap kan vallen.
Beweeg zeker voldoende! Voldoende beweging zorgt voor een betere nachtrust, maar sport zeker niet te laat.
Comentarios