Wat is constipatie?
Constipatie zal vooral gekenmerkt worden door een trage stoelgang met harde of droge ontlasting, maar ook de frequentie zal een kenmerk zijn wanneer deze één maal in de drie dagen voorkomt of minder. De meeste mensen die hier last van hebben gaan wel drang voelen om te gaan maar de ontlasting zal niet komen, wat kan lijden tot een lastig gevoel in de buikregio. Harde ontlasting kan ook afgewisseld worden met zachte.
Constipatie komt in België ongeveer bij 1 op de 5 personen voor. Bij vrouwen komt deze vaker voor dan bij mannen. Volwassenen en kinderen die overgewicht hebben, kampen twee maal zo vaak met deze klacht.
Symptomen?
Buikpijn
Droge, harde of keutelvormige ontlasting (zie Bristol schaal)
Opgeblazen gevoel
Gezwollen onderbuik
Aambeien
Verminderde eetlust
Gevoel hebben niet leeg te zijn
Vermoeidheid
Loze drang
Gebruik van laxeermiddelen
Verteringsproces
De passage van de voedinsgbrij tot de eliminatie duurt normaal 12 tot 24 uur. Bij ongeveer 30 procent van de mensen met verstoppingsproblemen is deze vertraagd. In veel gevallen wordt deze veroorzaak t.h.v. het rectum, welke zich niet gemakkelijk ledigt. Een langzame vertering kan samenhangen met een verstoorde werking van zenuwcellen, die zich in het rectum bevinden en de peristaltiek of beweging van de einddarm gaat aansturen.
Mogelijke oorzaken?
Het is belangrijk om de oorzaak of de achterliggende reden/ziekte, te onderzoeken waardoor er zich een verstopping voordoet.
Voedselallergie
Bepaalde suikers die slechter geabsorbeerd worden
Intoleranties
Darmparasieten
Darmkanker
Zwangerschap
Overgewicht
Diabetes
Verouderde leeftijd
Schilderklier werking
Ophouden van ontlasting
Angst voor pijn
Bekkenbodem problemen
Neurologische aandoeningen
Overgewicht en diabetes
Een groot deel van mensen met overgewicht heeft last van constipatie. Het is één van de meest voorkomende klachten, het ledigen van de darm duur hier 2 maal zo lang. Zo kan bij diabetespatiënten een neuropathie ontstaan waardoor dit een invloed heeft op de darm, maar ook een hoge methaanproductie in de darm de oorzaak hiervan zijn.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht tot wel 4 maal zo veel methaan produceren dan mensen zonder overgewicht. Methaan heeft een vertragende werking op de darmpassage. Deze gassen kunnen ook zorgen voor zowel winderigheid als oprispingen.
Emotie en constipatie?
Gasvorming, constipatie, een opgezette buik, … kunnen samen gaan met depressieve gevoelens. Ontstekingen en darmbacteriën hebben een grote invloed op de hersenen (zie gut-brain axis). Onze darmwand staat mee in voor de productie van serotonine, dat invloed heeft op de peristaltiek of beweging van de darm. Darmen gaan op hun beurt signalen doorgeven aan de hersenen, via de bloed en zenuwbanen. Zowel ons gedrag als humeur of ‘mood’ worden beïnvloed door de signalen die uit de darm komen. Hierdoor kunnen bijproducten die uit de darm in ons bloed terecht komen een invloed hebben op onze hersenen.
Behandeling
Het primaire advies bij constipatie gaat als volgt: ‘Water drinken en bewegen’. Ook wordt heel vaak vezelrijke voeding voorgeschreven, echter blijkt dit uit wetenschappelijk onderzoek geen nut te hebben en eerder als een ‘fabeltje’ bestempeld te worden. Vezels gaan geen oplossing voor de verstopping vormen en eerder zorgen voor een toename van de verstopping. Een laag vezelgehalte en een volume afname van de ontlasting is gunstig.
Ook blijkt er onderzoeken dat graanproducten en zemelen gaan zorgen voor een toename van gasvorming en verstopping.
Osteopathie kan ook helpen bij obstipatie. Aan de hand van manuele technieken gaan we de functie van de darm terug proberen te optimaliseren.
Osteopathie behandeling
Hoe ziet zo een behandeling er nu uit bij constipatie?
Er zijn verschillende oorzaken voor constipatie, samen gaan we kijken hoe dit een invloed heeft op jouw lichaam. Na een uitgebreid onderzoek en anamnese, gaan we samen aan de slag!
Vaak ziet een behandeling er gevarieerd uit door een samenspel van verschillende manuele technieken op de functie van jouw darmen te verbeteren. Indien nodig zal er ook voedingsadvies aan te pas komen.
Heb je vragen? Neem dan zeker contact met ons op!
Comments