top of page

Gevolgen van chronische stress in je leven

Stress is niet iets dat je ineens overvalt na een nachtje slecht slapen. Het is een som van bezorgdheden, angsten en problemen die een effect hebben op je lichaam en gedachten.


In ons lichaam zijn er 2 grote systemen:

Systeem 1 gaat ervoor zorgen dat wanneer er geen bedreiging is, er een invloed op de organen wordt uitgeoefend die het lichaam een moment van rust en herstel geeft.

Systeem 2 gaat ervoor zorgen dat wanneer onze hersenen een bedreiging detecteren er bepaalde hormonen vrijkomen. Deze hormonen gaan zorgen voor een stijging in onze hartslag, alertheid, focus en nog vele andere dingen.


Dat laatste klinkt niet als iets slecht of dramatisch. Het is nu eenmaal een normaal biologisch proces. Maar wanneer ons lichaam het gevoel heeft dat het continu in een bedreigde situatie zit, wordt het uitgeput en krijgen we chronische stress.

Wat volgt zijn enkele gevolgen van chronische stress.


Slaapkwaliteit

Wanneer je 5 a 6u per nacht slaapt kom je bijna aan de vooropgestelde aanbevelingen. Maar het kan zijn dat je ’s nachts veel zweet, nachtmerries hebt, vaak wakker wordt etc. Dit kunnen we zien als een daling van kwaliteit van je slapen. Op lange termijn kan dit een effect hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Ook kan het een negatief effect hebben op het krijgen van obesitas, diabetes en hartproblemen.


Uit een studie waarbij vrouwen van middelbare leeftijd gedurende 9 jaar werden opgevolgd, bleek dat ze aangaven tijdens hun meest stressvolle periodes een daling in hun kwaliteit van slapen te ervaren. Sommige vrouwen gaven zelfs aan te lijden aan insomnia.

Mentale gezondheid

Uit verschillende studies blijkt dat chronische stress kan leiden tot angsten en depressie. Het is onderzocht geweest dat stress de groei van nieuwe neuronen kan onderdrukken in je hippocampus. Dat is een onderdeel van je hersenen dat kan krimpen wanneer je een depressie hebt.


Stress triggert chronische inflammatie, hetgeen een rol speelt verscheidene mentale gezondheidsproblemen. Depressie wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, hoewel veel experten en zorgmedewerkers stress als een van de primaire oorzaken zien.


Af en toe een beetje spanning is niet iets waar je bezorgd om moet zijn, dat is namelijk een deel van het dagelijkse leven. Het is wanneer die stress de overhand neemt, dat je er verandering in moet brengen. Het heeft niet alleen een invloed op je mentale gezondheid maar ook op de mensen rondom jou. Zeker jonge kinderen kunnen dit vaak snel aanvoelen.


Stress in tijden van Corona

Ons leven is al meer dan een jaar in de ban van corona. Dat eist niet alleen zijn tol op de mensen die er ziek van zijn, maar ook op de anderen. Wat we veel zien is dat er weinig ontspanningsmomenten zijn (zie systeem 1 hierboven). Met als gevolg dat er minder momenten van rust ervaren worden. Hierdoor is er een daling in de aanmaak van de hormonen dopamine en endorfine, ook wel de ‘gelukshormonen’ genoemd.

Voor de mensen die van thuis uit werken:

  • Probeer voldoende pauzes in te lassen (liefst pauzes waarin je wat beweegt.)

  • Leg je telefoon in een andere kamer. Wanneer je dan gebeld wordt, ben je verplicht even te wandelen.

  • Wanneer je werk klaar is, probeer het dan ook los te laten. Denk om 20u ’s avonds niet te snel “Oh, ik zal nu nog even een mailtje sturen”.

  • Leg de lat niet te hoog en verlies jezelf niet in je werk.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page