top of page

Ontsteking? Ontstekingsremmers? -itis?

Ontstekingsreacties kunnen vaak leiden tot klachten, denk maar aan tendinitis, bursitis, sinusitis… Sommige ontstekingen zien we vaak terug in de praktijk, dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting van bepaalde spiergroepen of gewrichten.

Het gebruik van ontstekingsremmers wordt steeds het best besproken met jouw arts.


Wat is een ontsteking?

Een ontsteking of inflammatie is een beschermingsreactie van ons lichaam. Dit als reactie op beschadiging van bepaalde lichaamsweefsels (bv. huid, spieren, gewrichten, slijmvliezen...). Meestal voelt het aan als onaangenaam, maar het is een noodzakelijke reactie van een gezond lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen, schade te herstellen of te beperken.


Wat zijn ontstekingsremmers?

Niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, naproxen, meloxicam, diclofenac,.. NSAID’s zijn vooral werkzaam bij ontstekingen van het bewegingsapparaat, acute rugpijn, nierkolieken of pijn veroorzaakt door een acuut letsel.

De ongewenste effecten van NSAID’s zijn echter frequent en mogelijk ernstig, vooral bij ouderen en mensen die ooit een maagzweer hebben gehad. Het is dus heel belangrijk om ze op een veilige manier te gebruiken (correcte toepassing, beperkte behandelingsduur, zo laag mogelijke dosis) en je hierbij te laten adviseren door een arts.


Waarom voelt dit zwaar aan op de maag?

De reden waarom dit belastend is voor de maag is de volgende. NSAID’s of ontstekingsremmers gaan een bepaald mechanisme uitschakelen dat een belangrijke rol speelt in het beschermen van het maagslijmvlies tegen agressieve factoren. Daarom is het aangeraden deze in te nemen met voedsel om zo een extra bescherming aan te bieden.


Oefentherapie als wapen in de strijd tegen ontstekingen?

Oefentherapie kan helpen bij het verminderen van de ontsteking. Een van de oorzaken van een ontsteking kan onder- of overbelasting zijn van een gewricht of spier. Tijdens oefentherapie leer je optimaler gebruik maken van je lichaam. Verschillende soorten oefeningen kunnen baat hebben bij jouw klacht. Afhankelijk van waar de ontstekingsreactie zich plaatsvindt wordt de oefening hierop afgesteld. (Vraag hiervoor meer uitleg aan jouw kinesitherapeut)


Ontstekingsremmende voeding?

Ook in voeding kan je ontstekingsremmende factoren terugvinden. Voedsel dat rijk is aan polyfenolen, omega3 en antioxidanten gaat een invloed uitoefenen op de ontsteking binnenin jouw lichaam. Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn:

Fruit: blauwe bessen, appels, granaatappel, citrusvruchten (citroenschil ook! Probeer eens citroenrasp toe te voegen aan salades)


Groenten: groene bladgroenten (vb. spinazie en boerenkool), gember, verschillende kleuren van groenten combineren.


Noten en zaden: walnoten, pinda’s, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad.


Vette vis, schaal- en schelpdieren


Voedingssupplement: Curcuma


Weetje: zuivel kan de werking van polyfenolen tegenwerken waardoor de ontstekingsremmende werking geïnhibeerd wordt. Eet daarom eerder een handjevol blauwe bessen tussendoor in plaats van deze aan yoghurt toe te voegen.


Om het lichaam dus te voorzien van voldoende ontstekingsremmende voeding is het aangeraden om zo gevarieerd mogelijk te eten. (Vraag hiervoor meer uitleg aan jouw diëtiste.)

107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page