top of page

Onze heupen

Onze heupen worden veel belast samen met onze bekken en lage rug regio. Het heupgewricht is de verbinding tussen het bovenlichaam, het bekken en het onderlichaam. Hierdoor zijn ze een gewricht dat harder belast wordt dan andere is ons lichaam.


Anatomie van de heup

De heup is een kogelgewricht wat ervoor zegt dat het been in verschillende posities gebracht kan worden. De kop past perfect in kom en zijn beide voorzien van kraakbeen. Het gewricht zelf wordt omhuld door een stevig kapsel, dat alles goed bij elkaar houdt.De optimale mobiliteit van de heup

In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde aantal graden die je zou moeten halen. Naar mate je ouderdom vordert zal jouw mobiliteit afnemen. Echter kan je dit voorkomen door dagelijks/wekelijks oefeningen te doen! (zie oefeningen hieronder)

Flexie

​Extensie

Exorotatie

Endorotatie

Abductie

Adductie

140°

20°

40°

50°

80°

20°


Heupartrose

Artrose is een veel voorkomende klacht in onze praktijk. Hierbij gaat het kraakbeen van de heupkop of kom verslijten. Wanneer je een graad 4 bereikt van artrose wil dit zeggen dat er geen (of in bepaalde zone’s) kraakbeen meer aanwezig is. Als gevolg hiervan kan je pijn, stijfheid en zwelling ervaren. Deze klachten zal je vaak merken bij het opstaan uit bed of een stoel, in- en uitstappen van een auto of de trap gebruiken.


Oefeningen

Oefeningen kunnen jou ondersteunen bij jouw heupklachten. Stretchoefeningen gaan zorgen voor meer mobiliteit van de structuren/weke delen rond jouw heup, maar ook krachtoefeningen gaan nuttig zijn. Dit om jouw heup meer stabiliteit te geven. Als laatste kunnen evenwichtsoefeningen ook een grote rol spelen, hierdoor ga je jouw zenuwen naar de heup prikkelen om zo jouw spieren, ligamenten en pezen goed aan te sturen. Hierdoor zal je in moeilijkere situaties beter kunnen vertrouwen op jouw eigen lichaam.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page