top of page

Waarom aardappelen geen dikmakers zijn

Waarom aardappelen geen dikmakers zijn


Je hoort het overal: “aardappelen zijn dikmakers” of “je eet best geen koolhydraten want die maken je dik”. Herkenbaar? Maar waarom wordt dit voedingsmiddel zo ten schande gezet? Volledig onterecht als je het mij vraagt. Hier is waarom:


1. Aardappelen zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen.

Aardappelen bevatten veel voedingsvezels, stoffen die belangrijk zijn voor onze darmgezondheid. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine C, B, ijzer, zink en kalium. Door de aanwezigheid van vitamine C is de biobeschikbaarheid van ijzer en zink groter dan uit graanproducten. Kortom, indien je een ijzer- of zinktekort hebt doe je er beter aan om aardappelen te eten dan een bord spaghetti.


2. Aardappelen leveren energie in de vorm van complexe koolhydraten.

Complexe koolhydraten? Wat is dat juist? Dit zijn koolhydraten die trager energie vrijgeven in het lichaam waarbij een mogelijke daling van je bloedsuiker wordt voorkomen. Vlamingen eten te weinig complexe koolhydraten en te vaak eenvoudige koolhydraten zoals snoepgoed, koeken of frisdrank. Andere voorbeelden van complexe koolhydraten zijn: volkoren graanproducten bv. brood, couscous, pasta, havermout of ontbijtgranen.


3. Aardappelen en resistent zetmeel

Resistent zetmeel ontstaat wanneer je aardappelen kookt en daarna afkoelt. Deze vorm van zetmeel is onverteerbaar en dienen als voeding voor onze gezonde darmbacteriën. Het is aangeraden om voldoende te variëren in je aardappelbereiding. Op deze manier krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en vermijd je een eenzijdig eetpatroon. Denk maar aan: gekookte, gestoomde of in de oven bereide aardappelen. Frietjes-liefhebber? Maak je frieten eens klaar in de oven of een airfryer. Ze bevatten véél minder vet en kunnen dus vaker op het menu komen!


“Weetje: 200 gram aardappelen bevat de helft minder calorieën dan 200 gram volkoren pasta.”Conclusie: Aardappelen zijn geen dikmakers en passen perfect in een gezond eetpatroon. Net zoals brood, pasta en rijst. Natuurlijk verkies je best zoveel mogelijk de volkoren varianten omwille van het hoge vezelgehalte, de vitaminen en mineralen. Heb je eens een moment dat er wit brood of witte pasta voorzien wordt? Lig hier niet wakker van. Ga er bewust mee om, geniet van de maaltijd maar kies zelf zoveel mogelijk voor volkoren.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page