top of page

De rol van voeding bij Artrose

Dat we gezond moeten eten dat weet iedereen, maar wist je dat voeding ook kan bijdragen tot het behandelen van artrose. In de westerse geneeskunde werd er tot enkele jaren geleden weinig aandacht besteed aan de belangrijke rol die voeding kan spelen bij de behandeling van chronische ziekten. De laatste jaren neemt dit vaker een mee een rol in het behandelplan.


Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we voeding nodig als brandstof. Koolhydraten en vetten zijn hoofdzakelijk de aanvoerders voor onze energie, maar we hebben ook nog andere stoffen nodig zoals: mineralen, vetzuren, vitaminen en aminozuren, …


Wat kan je nu doen met jouw voeding als je veel last hebt van artrose klachten?

Een evenwichtig en gevarieerd dieet is belangrijk voor onze algemene gezondheid en conditie maar ook belangrijk voor jouw gewrichten. Een gezonde voeding geeft een verminderde kans op het achteruitgaan van jouw kraakbeen. Ook is er uit een aantal onderzoeken gebleken dat het voedingssupplement glucosamine kan helpen bij de behandeling van artrose.


Wat is glucosamine?

Glucosamine is een kleine molecule die sterk gelijkt op een gewone suikermolecule. Het wordt in het lichaam zelf aangemaakt, en dan vooral in de kraakbeen cellen die zorgen voor de aaneenschakeling van bepaalde ketens. Glucosamine komt bijna niet voor in onze voeding, je kan het wel bijnemen als een supplement. Zo hopen ze dus dat dit supplement extra bouwstenen gaan aanbrengen aan de kraakbeencellen waardoor deze beter in staat zouden zijn om verdere schade van het gewricht te voorkomen. Echter wanneer we de studies gaan analyseren is er maar lichte verbetering waar te nemen in vergelijking met de placebogroep.


Ons advies dus: Probeer het eens een kuur uit van 3 maanden, heeft het geen effect? Dan zal het bij jou niet werken en kan je er met stoppen.


TIPS VOOR BETER ETEN BIJ ARTROSE

  • Eet dagelijks voldoende groenten en fruit. (Probeer om elke dag 3 tot 5 verschillende soorten groenten te eten)

  • Zorg voor genoeg evenwicht met veel groenten, fruit, vis en volkorenproducten.

  • Probeer 2x per week vette vis te eten.

  • Kies eens voor noten als tussendoortje.

  • Matig jouw alcoholgebruik.


Wil je graag meer weten of een individueel traject? Maak dan een afspraak bij ons diëtiste.

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page